Világ és az IDUS

Egy globális egyetemi esemény
29
jún

IDUS világszerte

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU), a nemzeti egyetemi sportszövetségek és az egyetemek közös összefogásával valósul meg világszerte az IDUS, az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja szeptember 20-án. A FISU célja az IDUS-sal, hogy a sportra, a rendszeres fizikai aktivitás fontosságára irányítsa rá a figyelmet világszerte.

IDUS eseményei nemzetközi és hazai szinten amellett, hogy kiemelten a sportról és a fizikai aktivitásról szólnak, párhuzamosan lehetőséget adnak az egyetemisták egészséges életmódjának figyelemfelhívására, népszerűsítésére konferenciák, előadások formájában. Továbbá sport témájú kulturális programok rendezésének is teret adnak. Végül de nem utolsó sorban az egyetemisták számára kifejezetten vonzó koncertek vagy fesztivál jellegű események szervezésének is teret enged. Így kapcsolódik az IDUS tevékenysége az adott nemzeti sportszövetség éves kampányaihoz, vagy például a #Beactive az Európai Sporthéthez, mely keretében a MEFS a Szerencsejáték Zrt.-vel közösen a Campus3Próba kihívását rendezi meg Magyarország egyetemein immár harmadik éve nagy sikerrel.

 

 

IDUS világszerte

Ázsia

Mongóliában több mint 2000-en vettek részt 2016-ban, 2017-ben pedig 5699 fő ünnepelte sporttal az IDUS-t. 7 ország több mint 150 sportolója vett részt a 6. Ázsiai Egyetemi Férfi Kosárlabda Bajnokságon Mongóliában.

 

Amerika

Costa Rica-ban a Sport Felelős Miniszter nyitotta meg az IDUS-t, mely keretében 3×3 kosárlabda bajnokságot szerveztek számos kísérő sportprogrammal együtt, melyen több mint 400 hallgató vett részt. Braziliában pedig ez idő alatt 32 egyetem csatlakozott az IDUS számos sportprogramjához országszerte több mint 600 egyetemista sportoló részvételével.

 

Ausztrália

Ausztráliában 39 egyetem 7247 hallgatója vett részt az Ausztrál Egyetemi Játékokon az IDUS keretében 34 sportágban 37 különböző helyszínen.

 

Afrika

Dél-Afrikai Köztársaságban, több mint 500 egyetemista vett részt a két napig tartó IDUS-on, ahol 4 egyetem, 14 sportágban mérhette össze tudását. A programot oktatási és szórakoztató események színesítették.

 

Európa

Magyarországon 129 sporteseményen vehetett részt 27 egyetem közel 50 000 egyetemistája az IDUS-on országszerte. Ezzel Magyarországon vett részt a legtöbb felsőoktatási hallgató az IDUS fesztiválon.